A szövetségesek provokálták ki a német megszállást, nem törődve a magyar zsidókkal

Írta: Super User on . Beküldve: Aktuális

Borhi László a bloomingtoni Indiana Egyetem professzora, az MTA Történettudományi Intézet Jelenkortörténet témacsoportjának tudományos tanácsadója, nagy vitát kiváltó cikke, melyet a német megszállás 75. évfordulójára írt.

Idézet a cikkből:

Az amerikai hírszerzés washingtoni archívumában az elmúlt hónapokban talált iratok megerősítik: Amerika és Nagy-Britannia kifejezetten arra játszottak, hogy a németek megszállják Magyarországot. A magyar kiugrási reményeket csak azért táplálták, mert tudták, ezt Hitler nem fogja hagyni, így pedig a nyugati frontról német erőket fognak elvonni a megszállási feladatok. A kétszínű angolszász játszmában nem törődtek a megszállás tragikus következményeivel, a magyar zsidósággal és a több százezer áldozattal.

A teljes cikk itt olvasható

Zsidó ételek és történetek életről, éhségről meg a reménységről

Írta: Super User on . Beküldve: Aktuális

Kácsor Zsolt :

Zsidó ételek és történetek életről, éhségről meg a reménységről

Király Kinga Júlia szó szerint fajsúlyos könyvet írt: gyönyörű, fényes és nehéz papíron, nagyméretű oldallapokon tárulnak föl előttünk a feledéstől az utolsó pillanatban megmentett erdélyi zsidó mindennapok történetei és receptjei. A marosvásárhelyi születésű, Budapesten élő szerző eredetileg az erdélyi zsidó konyha hagyományos ételeiről szeretett volna írni, de a kutatás kezdetén szembesült vele, hogy ha ezeket a régi recepteket meg akarja ismerni, ahhoz olyan idős zsidó emberekkel kell találkoznia, akik egyáltalán mesélnek neki a múltról. Pontosabban a gyerekkoruk elvesztett ízeiről. És a receptekkel együtt fölidézik az örökre elvesztett családokat, az erdélyi zsidó miliőt, azt a világot, amelyet a huszadik század barbárjai tapostak el, semmisítettek meg, és gyilkolták halálra mindazokat, akik annak a világnak értelmet, azaz létezést adtak.

A holokauszt túlélői átlagosan hosszabb ideig élnek

Írta: Super User on . Beküldve: Aktuális

Kácsor Zsolt:

A Tel-Avivi Egyetem és az izraeli Ariel Egyetem tudósai által elvégzett kutatás bebizonyította, hogy a koncentrációs táborokat megjárt holokauszttúlélők immunrendszere erősebb, az életfelfogása pedig optimistább, ennek következtében ezek az emberek átlagosan hét évvel tovább élnek, mint a velük egykorú idősek.

A Horthy-rendszer és a magyar holokauszt

Írta: Super User on . Beküldve: Aktuális

Molnár Judit:

A Horthy-rendszer és a magyar holokauszt

 Adolf Eichmann 1944. március 19-én azzal a céllal érkezett Magyarországra, hogy rekordot döntsön. Sikerült! 57 nap alatt (alig két hónap alatt) 440 ezer embert deportáltak a halálba. Soha, egyetlen országban sem tudott ilyen rövid idő alatt ennyi embert a halálba küldeni. A német megszállás 18. napján fölvarratták a sárga csillagot a zsidókkal, a 28. napon elkezdődött a gettókba és gyűjtőtáborokba zsúfolásuk, a 29. napon a vagyonuk összeírása és zárolása. A 41. napon elindult az első deportáló vonat Auschwitz-Birkenauba. Négy hónappal később Budapest kivételével már nem élt zsidó Magyarországon.

Németország tekintélyes összeggel növeli a holokauszt-túlélőknek járó járadékot

Írta: Super User on . Beküldve: Aktuális

Németország tekintélyes összeggel növeli a holokauszt-túlélőknek járó járadékot

A következő évben 88 millió dollárral nő a jóléti szolgáltatásokra fordított keret összege, a Claims Conference és a német kormány képviselői eredményes tárgyalásainak köszönhetően.Pár napja a Claims Conference közleményben tudatta, hogy 2019-ben 564 millió dollárra emelkedik Németország hozzájárulása.