DEMETER SZILÁRD TÁVOZZON A KÖZÉLETBŐL

Írta: Super User on . Beküldve: Aktuális


Fatális egybeesés, hogy „A Vészkorszak árvái” című interjúkötetünk –  amelyben gyerekkorukban elárvult, szüleiket többek között gázkamrákban elvesztő  magyar holokauszttúlélők idézik föl a zsidó árvaházakban és gyermekotthonokban töltött éveiket – szinte napra pontosan akkor kerül nyomdába, amikor Demeter Szilárdnak, a PIM főigazgatójának rettenetes cikke megjelent. Hiszen amikor ezt a kötetet elterveztük, nem hittük, hogy megjelenésekor félelmetes aktualitást ad neki egy olyan náci stílusú beszéd, amelyet egy kormányzati főtisztviselő jegyez.

Furcsán hangzik, de bizonyos értelemben hálásak lehetünk ennek az embernek, akinek a nevét a PIM főigazgatójaként még egyszer nem szeretnénk leírni – hálásak lehetünk neki érte, hogy látleletet állított ki arról a neurózisról, amely Magyarországon a zsidósággal és más kisebbségekkel szemben tapasztalható. S ezzel akaratán kívül igazolta Esterházy Péternek „A Vészkorszak árvái” című interjúkötetünkben idézett szavait:

„Ez a 21. század nyelvének nagy kérdése: elfelejteni akarjuk-e, vagy pedig ha nem is megérteni, de megtartani Auschwitzot szörnyű emberi mivoltában, vagyis az a kérdés, hogy a neurózis vagy a kultúra lehetőségeivel élünk-e.”

Habár a botrányos írást bocsánatkérés nélkül visszavonta, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) szerint az a legkevesebb, hogy pozíciójából és egyéb köztisztségeiből távoznia kell.Budapest, 2020. nov. 29. Dr. Schiffer János

a NÜB elnöke