Amit bizonyosan tudunk a 21. századról,

és ez egyik legfontosabb jellemzője, hogy ez az a század, amikor meg fognak halni a holokauszt túlélői. Mindenki. Ez megváltoztatja a világot, megváltoztatja a nyelvet, a beszédet - legalábbis a világnak azon pontjain, ahol beszélnek a holokausztról, ahol ez emberi téma; a magyar nyelvet, ezt a botrányos érzéketlenséget a mostani állás szerint nem fogja érinteni. Másképp beszél és másképp hallgat az, aki ott volt, ezért másképp beszél és másképp hallgat az is, aki nem volt ott...          Esterházy Péter

Zsidó ételek és történetek életről, éhségről meg a reménységről

Beküldve: Aktuális

Kácsor Zsolt :

Zsidó ételek és történetek életről, éhségről meg a reménységről

Király Kinga Júlia szó szerint fajsúlyos könyvet írt: gyönyörű, fényes és nehéz papíron, nagyméretű oldallapokon tárulnak föl előttünk a feledéstől az utolsó pillanatban megmentett erdélyi zsidó mindennapok történetei és receptjei. A marosvásárhelyi születésű, Budapesten élő szerző eredetileg az erdélyi zsidó konyha hagyományos ételeiről szeretett volna írni, de a kutatás kezdetén szembesült vele, hogy ha ezeket a régi recepteket meg akarja ismerni, ahhoz olyan idős zsidó emberekkel kell találkoznia, akik egyáltalán mesélnek neki a múltról. Pontosabban a gyerekkoruk elvesztett ízeiről. És a receptekkel együtt fölidézik az örökre elvesztett családokat, az erdélyi zsidó miliőt, azt a világot, amelyet a huszadik század barbárjai tapostak el, semmisítettek meg, és gyilkolták halálra mindazokat, akik annak a világnak értelmet, azaz létezést adtak.

Fájdalmas belegondolni, hogy ha Király Kinga Júlia nem 2015-ben, hanem tíz évvel később fog hozzá a tervei megvalósításához, akkor talán már egyetlen túlélőt sem talált volna, aki fel tudta volna idézni a gyerekkor zsidó ízeit. Szerencsére nem így történt. Úgyhogy ebből a kötetből megtudhatjuk, hogy miképpen készült Erdélyben a flódni – mármint a tehetősebb, városi családoknál. A nagy többség ugyanis olyan szegény volt, hogy ritkán – vagy talán soha – nem került az asztalára efféle édesség. Az egyszerű, szegény zsidó emberek mindennapi eledele a krumpli volt, s még azok sem gyakran ettek húst, akik tartottak libát – a szárnyast ugyanis eladásra nevelték. Ennek ellenére vannak libás ételek is a könyvben: ilyen a fokhagymás libamáj, a darált libamellel készült töltött káposzta, de természetesen nem maradhatott ki a könyvből a gefilte fis, a false fis, a tojáskrém, a gombás tojás, vagy a kugli sem.  A magyarországi zsidó konyha nemigen ismeri, de Erdélyben szláv hatásra kedvelt étel volt a borscs leves is, amibe csirkehúst tettek.


Ennek a végső soron gasztronómiai könyvnek az egyik legbizarrabb része a lágerekről szóló rész: elvégre az ottani élelmezésről túl sokat nem lehet leírni az embertelenségen kívül. Mégis vannak megindító pillanatok, s ezek gyakran a krumplihoz kötődnek – a pityókához, ahogyan az erdélyi magyar zsidók mondták. Nem volt finomabb étel a lopott sült pityókánál, amiből olykor csak a héja jutott ugyan, de habzsolható volt az is. S ha már az isteni pityókánál tartunk: ajánlom figyelmükbe a hremzlit és a tocsednit. Mindkettő ismert étel idehaza is, de ha legközelebb otthon elkészítik, jusson eszükbe az a sok-sok erdélyi magyar zsidó, akinek az emlékére ez a könyv elkészült. S mielőtt megeszik, el ne felejtsenek áldást mondani rá…

Király Kinga Júlia: Az újrakezdés receptjei, Mentor Könyvek Kiadó, Marosvásárhely, 2018, 396 oldal, 6990 Ft

„NÜB”

NÜB" Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete

A NÜB Iroda címe:  1062 Budapest, Bajza utca 26.

NÜB Elnök : Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
NÜB Iroda:   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Telefon: (+36 1) 343-38-98      

Ügyfélfogadás : Minden Hétfő 9- 12

valamint az  0670 6780766 ügyeleti telefonszámon
történő egyeztetés alapján.

AKTUÁLIS!

 
 
 

 

  

 

Web: Ádám Katalin, email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.