A sátoraljaújhelyi börtönlázadásra emlékeztünk

Írta: Super User on . Beküldve: Emlékőrzés

2019. márc. 22-én kerek évfordulóra emlékeztünk, 1944. márc. 22 és ápr. 6. között tört ki a sátoraljaújhelyi börtönben/büntetőintézetben a börtönlázadás, melyben 60 fiatal fogvatartott életét oltották ki.

 

A foglyok terve az volt, hogy fegyveres kitörésük után elfoglalják a börtönt, majd ezt követően eljutnak a közeli hegyekbe, ott csatlakoznak a szlovák partizánokhoz és velük együtt harcolva bevárják a szovjet csapatokat. A német megszállás az eredeti tervet keresztülhúzta.
A börtönparancsnok, Lindenberger Lajos jelentős mértékben megakadályozta a megtorlást, a fogvatartottak kivégzését.

Az antifasiszta ellenállók többsége szláv nemzetiségű, javarészt huszonéves fiatal volt.
A megemlékezés során felhangzott a magyar,a szlovák, a horvát, a szerb, a román, az ukrán himnusz.

A külképviseletek, a börtönparancsnokság, a NÜB, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a leszármazottak képviselői koszorúztak, virágot helyeztek el, ill. rövid beszédet tartottak a hősök tiszteletére a Hősök téri emlékkertben ill. Lindenberg Lajos emléktáblájánál.

Az emlékút zárása a régi zsidótemető meglátogatása volt, ahol Teitelbaum Mózes sátoraljaújhelyi rabbi sírja található. Teitelbaum Mózes a haszidizmus magyarországi népszerűsítője volt, csodarabbi hírében állt, csodatevő rabbinak is nevezik, aki a legenda szerint a gyermek Kossuth Lajost is meggyógyította és megjósolta neki későbbi híres életútját, sikereit.

Teitelbaum Mózes 33 éven át volt Sátoraljaújhely tudós rabbija. Sírja ma is a haszid zsidók zarándokhelye.

Így kapcsolódtak utunk során emlékezetünk különböző szegmensei: a nemzeti, a vallási emlékezet, s hangsúlyt kapott az emlékezés fontossága a múltban, a jelenben és a jövőben egyaránt.

Dr. Steinerné dr. Molnár Judit