Kunsági Péter beszámolója a mauthauseni zarándokútról

Írta: Super User on . Beküldve: Emlékőrzés

Én Kunsági Péter részt vettem május 4. 5. 6. -i zarándokúton Mauthausenban és melléktárboraikban. Én Kunsági Péter részt vettem május 4. 5. 6. -i zarándokúton Mauthausenban és melléktárboraikban. 
1975. óta veszek részt édesanyámmal dr. Szilágyi Dezsőnével ezen a zarándokúton, mivel édesanyám Rábensbrück-Vénusberg- Mathausen táborok fogja volt 1945. május 5.-ig felszabadulásáig. 
Ez a zarándokút is mint az eddigiek csodálatosan szervezett és dús programmal rendelkezett. Pl. végig látogattuk szokásunk szerint Wels-i temetőt Gunskirchen-i emlékhelyet, ahol az iskolások minden évben nívós emlékműsort adtak, majd Vranitziky kancellár úr elegáns megemlékezése következett.
Ezek után mint minden évben kedves vendéglátásban volt részünk osztrák vendéglátóing részéről. Külön köszönet a NÜB vezetőinek a nívos szálláshely és a változatos programokért, melyek másnap folytatódtak. 
Meghívott minket az osztrák evangélikus egyház egy kellemes ebédre, mely után volt egy ima. Nagyon kedves búcsú után folytattuk dús programunkat, melyben a Gusen-i és a Melk-i külső táborok borzalmait tekinthettük meg. Itt felmerült egy kérdés bennem, hogy ebből a gyönyörű épületkomplexumból valaki kinézett -e az ablakon erre a borzalmas helyre.Harmadik napi főprogramunk a mathauseni koncentrációs tábor és megemlékezések, ahol az összes nemzeti emlékmű megkoszorúzása tisztelgése megtörtént, majd következett a központi megemlékezés. Utána hazautazás végig nagyon jól vezető sofőrünkkel és kényelmes buszunkkal.
Dús és szomorú emlékekkel köszönjük a színvonalas út megszervezését és kivitelezését, valamint támogatását dr.  Schiffer János úrnak - Frisch György úrnak - Juhász Béláné /Ibolyának/ és az összes illetékesnek, akik ehhez a zarándokúthoz hozzásegítettek mindannyiunkát.
Köszönettel: Kunsági Péter
Budapest, 2018. június 2.