Emlékeztető 2018. január 22.-i kibővített vezetőségi ülésről

Írta: Super User on . Beküldve: Jegyzőkönyvek

Helyszín: 1054. Budapest, Tüköry u. 3. fszt. tanácsterem
Jelen vannak:
Dr. Schiffer János elnök, dr. Dénes Györgyné, Gellért Gábor, Juhász Béláné, Lantos Péterné, Lebovits Éva dr., Mihályné Markusz Erzsébet, dr. Misurné dr. Gerő Zsuzsa, Pozsgay Ferenc, Pozsgay Ferencné, Sándor György, Seregi Judit, dr. Seress Marcell, Siófalvy Márta,

Dr. Schiffer János elnök üdvözli a kibővített elnökségi értekezleten megjelenteket, boldog újévet kívánt, majd tájékoztatást adott a megoldott és a megoldandó feladatokról.
• 2018-ra hat pályázatot már beadtunk a MAZSÖK-höz [működésre (sajnos bérleti díjunkat megemelték) 1 db; emlékutakra (Német-,Lengyelo.; Ausztria; Magyaro) 3 db; adattár digitalizálásra 1 db] . Ebben a munkában Pozsgay Ferenc és Lebovits Éva dr. segítettek. Sajnálatosan a MAZSÖK kuratóriumának nem vagyunk a tagjai, így ott nem tudunk érvelni pályázataink mellett. Kéri, hogy aki ismeri valamelyik kuratóriumi tagot, kérje meg, hogy támogassa pályázatainkat.
• Várható a roma kárpótlás beindulása, bár hivatalosan nem kaptunk róla értesítést, de már megkerestek bennünket ebben az ügyben.
• MAZSIHISZ 500 ezer Ft támogatást ígért. Az EMIH is igért támogatást. Közép Kelet Európai Alapítvány még nem válaszolt kérésünkre. Miniszterelnökségtől is várunk támogatást.
• Igen fontos, hogy a túlélők adatait megőrizzük, ennek érdekében pályázunk, hogy nyilvántartásunk megmaradjon a jövőnek, kutathatóvá váljon a történészeknek.
• A gettó felszabadításának ünnepségén a Dohány templomban Heisler András a MAZSIHISZ elnöke igen jó beszédet mondott. Kihangsúlyozta, hogy a magyar hatóságok közreműködése nélkül nem lehetett volna közel 600 ezer zsidót elpusztítani. Az EMIH a Dohány utca 32. alatt tartott megemlékezést, amelyre meghívta Schiffer Jánost NÜB elnököt és Sándor György túlélőt, akik rövid beszédet is mondtak. Gellért Gábor Gettó Táborcsoport vezető az ünnepségen résztvevő gyerekeknek mesélte el gettóbéli emlékeit. A Duna TV közvetítést adott a megemlékezésről.
• Január 26-án a Páva utcában, a Holokauszt Emlékközpontban tartanak megemlékezést.
• Január 28-án Petrasovits Anna szervezésében a bécsi zsidó temetőben emléktáblát avatnak, erre a NÜB is kapott meghívót.
• A zarándokutak szervezés alatt vannak: Strasshof, Lichtenwörth - hivatalos válaszokra várunk. Felmerült Donnerskirchen is, valamint Benedek István Gábor író javasolta, hogy látogassunk el Gerasdorfba. Tervezünk még emlékutakat Dachauba, Mauthausenbe és Bergen-Belsenbe.
• A honlapunk működik, szép, akinek van anyaga, küldje el, mert felkerül a honlapra.
• Tagnyilvántartásunk még mindig nem teljes.
• Most készítjük a 2017. évi pályázatok elszámolását.
Hozzászólások:
Seress Marcell dr.: Abszurd, hogy mi nem vagyunk a MAZSÖK kuratóriumának a tagja, meg kell mindent tenni, hogy ez megváltozzon. Az antiszemitizmus ellen a NÜB-nek minden esetben fel kell lépni.
Pozsgay Ferenc: Azelőtt, még Szenes Iván dr. elnöksége alatt, mi is kuratóriumi tagok voltunk.
Lebovits Éva: A roma kárpótlással, ha nincs hivatalos felkérés, nem kéne foglalkozni. Ha jók az információim, akkor a holokauszt túlélők még nem kapták meg a Nyugdíjfolyósítótól az ez évi nyugdíjuk összegéről az értesítést. Az emléktáblák javításával kapcsolatban: a cipőknél lévő emléktáblákon nem szerepel, hogy az áldozatok zsidók voltak, jó lenne, ha lehetne ezt javítani.
Dr. Misurné dr. Gerő Zsuzsa: Április 15-én lesz Bergen-Belsenben a megemlékezés. Megfontolandó, hogy mikorra szervezzük a zarándokutat, mert amikor a központi ünnepség van, akkor kevesebbet tudnak velünk foglalkozni. Bergen-Belsen messze van, ezért úgy gondolom, hogy négy napos utat kellene szervezni.
Sándor György: Bálint házzal, Salom Klubbal felvehetnénk a kapcsolatot.
Siófalvi Márta: Petrasovics Anna által szervezett út is kap a MAZSÖK-től támogatást. A szolnoki zarándokút szervezésénél oda kell figyelni mert különböző értelmezések vannak. Két könyv jelent meg ezzel kapcsolatban, a Varga Béla által írt könyv rendben van, de a másik nem a valóságot írja le. A megemlékezések sajnos ebből a könyvből merítik mondanivalójukat. Javasolja, hogy idén a megemlékezésen a NÜB részéről tartsunk beszédet és hívjuk fel a figyelmet a tévedésekre.

Schiffer János elnök válaszolt: Egyenlőre 500 ezer Ft-ot kaptunk az utakra. A holokauszt nem csak a zsidók ügye. A MAZSÖK kuratóriumába való bekerüléssel kapcsolatban azt javasolta, hogy 2-3 holokauszt túlélő (esetleg deportáltak) írjanak a Miniszterelnökségnek, és levelükben kérjék helyreállítani kuratóriumi tagságunkat a MAZSÖK-nél. Ha a romák kárpótlásának eljárása tisztázódik és felkérnek, a részvételre akkor azt biztosítjuk, hiszen Ök is a nácizmus üldözöttjei voltak.
A következő megbeszélés februárban lesz.

Kmf.

Készítette: Lebovits Éva dr. és Pozsgay Ferenc