Barta Éva és Fekete Nagy Béla emlékkiállítás

Írta: Super User on . Beküldve: Meghívók

Tisztelt NÜB vezetőségi tagok és a tagság!
A következő kiállítást szeretném a figyelmükbe ajánlani és remélem, hogy a későbbi időpontra (szeptember 25. szerda) még tudják értesíteni a tagságukat e-mailen:
Kiállítás tömegmentő szüleim emlékére a Székely Gábor Lakásgalériában
Helyszín: 1136 Budapest Hollán Ernő utca 46. II. emelet/21. (21-es kapucsengő) Székely Gábor Lakásgaléria.
Időpontok, amikor tetszés szerint el lehet jönni: szeptember 17. kedd 5 óra, szeptember 19. csütörtök 5 óra és szeptember 25. szerda 6 óra. Mindenkit szeretettel várunk!
A kiállítás október 6-ig lesz nyitva, de MÁS IDŐPONTOKHOZ előzetes egyeztetés szükséges a +36/70-347-16 96-os telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen. Szívesen eljövök minden egyéb időpontban is, ezt az időszakot erre szántam-szánom.
Szüleim Barta Éva és Fekete Nagy Béla 1944-ben számtalan ember életét mentették meg kiváló minőségű hamis igazolványok kiállításával. Ezeket júniustól december elejéig az aprócska, Henger utcai kerámia műhelyükben készítették – a Bem téren lévő egykori legnagyobb budapesti nyilas laktanyától kevesebb, mint 100 méterre.

A jelenkorban készített zsidó és nem zsidó tárgyú műveim mellett olyan korabeli dokumentum is kiállításra kerül, ami az embermentés eddig széles körben még nem ismert történetéről tanúskodik. Sajnos csak a szüleim "duplán hamis" házassági anyakönyvi kivonata maradt meg. Viszont a helyszínen több, 1998-ból származó hangfelvétel is hallható lesz, ezeken két tanú beszél az általuk látottakról.
Apám 2012-ben kapta meg poszthumusz az "Emberiség Igaza" kitüntetést a Jad Vashem Intézettől, anyám ezt csak azért nem kaphatta meg, mert ő zsidó volt, de mindent együtt cselekedtek. Sőt, ő zsidó volta miatt még sokkal nagyobb kockázatot vállalt hosszú hónapokon keresztül. Ha őt elkapják a nyilasok, akkor...!
A legfontosabbak magamról:
Kelet- és Közép-Európából egyedüliként válhattam tagjává annak a New York-i galériának, ami műfajában világszinten is vezető volt. A tulajdonos 2006-ban bekövetkezett visszavonulásáig maradhattam. A múltban többek között hat nagy és igazán jelentős amerikai képzőművészeti múzeum is vásárolt tőlem agyagszobrokat – 14 más közgyűjtemény mellett Európában, Amerikában és Ázsiában. Négy önálló kiállítást is rendezhettem a város 57. utcájában, amit napjainkban a világ egyik galériás központjaként tartanak számon. Eddig 21 hazai és külföldi különböző szintű szakmai elismeréssel, díjjal és kitüntetéssel ismertek el, 13-at itthon nyertem, 8-at külföldön. Mintegy 60-70 magángyűjteményben is vannak agyag és porcelán szobraim ezek túlnyomó részben szintén képzőművészeti kollekciók és nagy részük külföldön található.