A NÜB Közgyűlésének állásfoglalása

Írta: Super User on . Beküldve: NÜB közéleti tevékenysége

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesület (NÜB) Közgyűlésének állásfoglalása
 

Mi, a holokauszt még életben lévő túlélői, és a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületének (NÜB) tagjai kinyilvánítjuk azon szándékunkat, hogy részletekbe menően megismerhessük a médiában Sorsok Háza néven emlegetett létesítmény tartalmi koncepcióját. A Horthy-rendszer egykori üldözöttjeiként a nyilvánosság előtt hangot adunk továbbá azon jogos igényünknek is, hogy a Sorsok Háza leendő szakmai vezetése a mi véleményünket is vegye figyelembe az állandó tárlatok kialakításával kapcsolatban.

Állásfoglalásunkat az a félelem motiválja, hogy a holokauszt gyermekáldozatainak szánt emlékhely eddig megismert koncepciója nem nyújt garanciát a történelmi hitelességre. Nem megnyugtató számunkra az sem, hogy a Sorsok Háza üzemeltetője, egyben az ingatlan tulajdonosa egyházi szervezet lett, ugyanis – véleményünk szerint – ezt a feladatot a magyar államnak kell irányítania. Hiszen a holokauszt nem zsidó ügy, hanem a mindenkori magyar történelem egyik legtragikusabb eseménye, azaz nemzeti kérdés.

Aggodalmunkat növeli, hogy a kiállítás alapkoncepciójáért a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány felelt, hiszen annak vezetője az a Schmidt Mária, aki a Terror Háza élén azt a kormányzati politikát támogatja, amely megpróbálja tisztára mosni Horthy Miklós szennyesét, azt a kormányzati törekvést, amely igyekszik a sok százezer magyar állampolgár haláláért személyesen felelős Horthy Miklóst kiemelkedő államférfinak beállítani. Ennek fényében rossz üzenete van annak a megnyilatkozásnak, amely szerint a zsidók csak „jogkorlátozásokat” szenvedtek, hogy 1944 előtt „idegenrendészeti eljárások” sújtották őket, hogy a deportálásokban magyarok nem vettek részt. A felelősség kérdését ez a fölfogás elhárítja, sőt, fölmenti a Horthy-rendszer államapparátusát, amely szervezte és tevékenyen részt vett az áldozatok elpusztításában.

Habár tudomásunk van róla, hogy az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó nyilvánosan kijelentette: Schmidt Mária nem fog beleszólni a Sorsok Háza koncepciójába, azonban ettől a kijelentéstől függetlenül nem lehet eltekinteni attól a ténytől, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány valamilyen módon részt vesz a kiállítás megalkotásában. Arra kérjük tehát Köves Slomót, mint a Sorsok Házáért illetékes vezetőt, hogy a kiállítás szakmai és tartalmi kérdéseiről egyeztessen a holokauszt még élő túlélőivel, és a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületének tagjaival.

Azt szeretnénk, ha a Sorsok Házában az áldozatokra való megemlékezés mellett jelentős hangsúlyt kapna a Horthy-rendszer bűnös vezetőinek és tetteseinek felelőssége, ellenkező esetben a Sorsok Háza nem lesz más, csak egy kapitális történelemhamisítás óriási díszlete.

Budapest, 2018. november 26.