A Kolbe alapítvány által szervezett utazás Saar Tartományban

Írta: Super User on . Beküldve: Emlékőrzés

A németországi Maximilien Kolbe alapítvány meghívására szervezett utazáson 14 fő vett részt, 2017. augusztus 8-20 között a Saar Tartományban. Az alapítvány a nácizmus üldözötteinek nyújt támogatást.

Vendéglátóink a frakfurti repülőtéren vártak minket. Onnan autóbusszal utaztunk szálláshelyünkre, az igen szép környezetben lévő HLS Place vendégházba METTLACH-WEHIGENBE.

Vendéglátóink igen gazdag programról gondoskodtak, melyekben nagy súlyt kapott az emlékezés és a kultúra. Felkerestük Saarbrückenben a tartományi Parlamentet, ahol a parlament elnöke fogadott minket. Megismertük a tartomány alkotmányát és működését.

Jártunk a HINZERT-i koncentrációs táborba és megismertük szomorú történetét. Először az 1930-as években internáló – átnevelő tábor volt, majd később lett koncentrációs  tábor és tömeggyilkosságok helyszíne.

Egy napot töltöttünk Luxemburgban. A város nevezetességei után felkerestük az amerikai hősi temetőt, ahol az amerikai harcok halottai vannak eltemetve.
Emléktúrák
Innen Schengenbe mentünk és megismertük az Európai Uniós szerződés helyét.

A franciaországi Metz-ben megtekintettük a világhírű katedrálist.

Útunk vége felé a legrégibb német várost Trier-et kerestük fel. A DOM-ot  ROBERT BRAHM érsek mutatta be, majd vendégül látott minket.

Jártunk több városban és üdülőhelyen, mint Saarburg,Hercig, Saarlouis.

Nagy élmény volt végigutazni a Mosel folyó völgyét és megtekinteni a híres Mettlach-i porcelángyár múzeumát.

A vendéglátók Ursula és Georg Hasemüller, valamint Maria és Josef Jäger nagy szeretettel és odafigyeléssel gondoskodtak rólunk.

A Saarbrücker Zeitung napilap vezető helyen tudósított útunkról.

Az utazás előkészítését és bonyolítását  Frisch György intézte.

Köszönet valamennyi szervezőnek, hogy az élményekben gazdag úton részt vehettünk.

Csillag György

Dachau-i K.Z. túlélő

kolbe