Beszámoló a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete tagjainak berlini útjáról 2018. július 8-22

Írta: Super User on . Beküldve: Emlékőrzés

Beszámoló a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete tagjainak berlini útjáról
2018. július 8-22

A meghívás előzményei és a csoport

A Maximilian Kolbe Alapítvány (MKW) és a NÜB hagyományos együttműködése keretében 2018. július 8. és 22. között került sor tizenegy tagunk berlini látogatására. A vendéglátók meghívása kifejezetten holokauszt túlélőknek szólt, így a csoportban nyolcan voltunk azok közül, akik – általában gyermekként - koncentrációs táborban , vagy gettóban élték át a vészkorszakot. Köztünk a legidősebb, az 1930-ban született dr. Sasvári István volt, akit Auschwitzba deportáltak és később Mauthausenben szabadult fel. Hárman, mint a túlélőknek már a háború után született feleségei tartottak velünk, de az ő családjaikban is számos áldozatot követelt az üldözés. 

( A csoport tagjait a tájékoztató végén sorolom fel.)

Szolnoki zarándokút 2018. június 17.

Írta: Super User on . Beküldve: Emlékőrzés

Csaknem teljes busznyi utas gyűlt össze a Corvin előtti találkozón. Jó társaság szállt buszra. Egy rövid pihenővel utaztunk tovább Abonyba, ahol egy kellemes vendéglőben már vártak minket finom – előre megrendelt – ebéddel. Minden – Lantos Péternének, Ibikének köszönhetően - pontosan meg volt szervezve. Csaknem teljes busznyi utas gyűlt össze a Corvin előtti találkozón. Jó társaság szállt buszra.

Emlékeztető a 2018. március 22-i zarándokútról-

Írta: Super User on . Beküldve: Emlékőrzés

2018. március 22-én a NÜB tagjainak 35 fős csoportja elindult Sátoraljaújhelyre, hogy résztvegyenek és méltóképpen megemlékezzenek, az 1944 évi antifasiszta börtönlázadás emléknapja alkalmából szervezett rendezvényen. 
Megérkezésünk után, a Sátoraljaúlyhelyi Börtön és Fegyház képviselője fogadta a csoportot, majd lesétáltunk a Hősök teri emlékkert-hez, ahol azok emlékére állitottak emlékművet, akik a börtönben fogolyként, a népek szabadságáért, a fasiszta rombolás és barbárság elleni harcban,  1944. március 22-én életüket áldozták.
Az emlékkertben 62 áldozat névtábláját helyezték el, melyekre 1-1 szál szekfüt helyeztünk el. A kissé hűvös időben 9 nemzet zászlaját lobogtatta a szél, és 9 koszorú várt elhelyezésre.